molen-hurwenenHurwenen: (in de volksmond Hurne) is een dorp gelegen aan de zuidoever van de Waal in de Bommelerwaard, enkele kilometers ten oosten van Zaltbommel. Tussen 1821 en 1955 was Hurwenen een zelfstandige gemeente, daarna werd het samengevoegd met het Gelderse Rossum. Sinds 1999 maakt het deel uit van de Nederlandse gemeente Maasdriel (Gelderland). Hurwenen heeft 842 inwoners (per 1 januari 2010).
In Hurwenen staat een beltmolen met de Latijnse naam ‘Vento Vivimus‘ (Wij leven van de wind), die eigendom is van de gemeente Maasdriel. Deze in 1875 gebouwde molen heeft in de Tweede Wereldoorlog veel schade opgelopen en werd in 1975 gerestaureerd. De molen is maalvaardig en sinds 1991 wordt er (op vrijwillige basis) graan gemalen voor veevoer.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe Kil, geschikt voor mooie struinwandelingen langs de Waal. De Kil van Hurwenen is een natuurreservaat in de uiterwaard van de Waal bij Hurwenen in de gemeente Maasdriel. Het gebied is ontstaan in 1639 toen een voormalige meander van de Waal, waarvan de loop in het landschap nog duidelijk te herkennen is, door menselijk ingrijpen werd afgesneden van de rivier. Bij hoogwater wordt het gebied nog steeds overstroomd door het water uit de rivier. In de directe omgeving bevinden zich nog een aantal zandputten, een overblijfsel van de kleiwinning ten behoeve van de baksteenindustrie.

Vele vogelsoorten maken tijdens de trek van en naar hun overwinteringsgebieden gebruik van het gebied om te foerageren. Met name in de wintermaanden verblijven er grote groepen ganzen en eenden in het gebied.

Voor meer streekinformatie over de Bommelerwaard, klik dan op Bommelerwaardgids