Verlopen berichten

13 november 2016 Drukseldag

Van aardappelstempel tot linoleumsnede. Van monotype tot etsen. Van blauwdrukken tot kaarten. Van dit alles te zien en te beleven poster-druksels-13-nov-2016in het Hurns Kerkje op zondag 13 november van 11.00 uur – 17.00 uur. Je kunt alles bekijken en bewonderen , maar je kunt ook meedoen!

Er zijn verschillende persen aanwezig om na je ontwerp dit ook af te laten drukken.

Daarnaast wordt er ook werk tentoongesteld van Hans Heijman, Joop Reichenfeld, Manon Hoskam, Cathalijne van Gent en haar leerlingen van de Tekenschool.

Deelnemers/exposanten:

Joop Reichenfeld

Sinds 1989 exposeert Joop Reichenfeld regelmatig in diverse galeries. Van 1999 tot 2004 had zij zelf een eigen galerie in het centrum van ‘s-Hertogenbosch. Verder neemt ze deel aan kunst- en keramiekmarkten en is bij diverse galeries en kunstuitlenen in Nederland haar werk permanent in stock.

Joop Reichenfeld’s grootste inspiratiebron is de vorm, houding en beweging van mensen. Regelmatig bezoekt zij het theater om te genieten van een dansvoorstelling, tegelijkertijd maakt zij schetsen in het donker van de dansers. Ze laat zich niet afleiden door wat ze tekent, maar laat haar hand gaan. Deze schetsen gebruikt ze later in haar atelier om eenmalige afdrukken (monotypes) te maken. Soms met de voorstelling nog in het hoofd, of met dezelfde muziek terwijl ze bezig is, een andere keer laat ze dat allemaal los en ontstaan hele nieuwe ‘voorstellingen’. Vooral mensen die zelf met dans bezig zijn zien de zwierige uitstraling door de kleurige dynamiek van dans en ballet.

Tekenschool Bommelerwaard

De Tekenschool exposeert het werk wat haar leerlingen de afgelopen periode in de lessen hebben gemaakt. Het zijn monotypes. Dit is een grafische techniek waarbij telkens maar een afdruk kan worden gemaakt. De Tekenschool is een kinderatelier en een fijne plek waar kinderen samen creatief bezig zijn en volop hun
eigen creativiteit kunnen ontwikkelen. Het atelier van de Tekenschool is in Cultureel Centrum de Poorterij, Zaltbommel. De Tekenschool is in 2007 opgericht door door Cathalijne van Gent.

Cathalijne exposeert ook haar eigen werk. Dit zijn Cyanotypies, ook wel Blauwdrukken genoemd. (cyaan is de primaire kleur blauw). Een blauwdruk of cyanotypie is een oude fotografische techniek waarbij lichtgevoelig gemaakt papier  door UV licht (de zon) wordt belicht.  Voor meer informatie:  www.tekenschoolbommelerwaard.nl

Manon Hoskam

Manon Hoskam zette onlangs haar creativiteit en liefde voor tekenen en grafisch ontwerp om in haar eigen ontwerpstudio: Oh Pretty Paper, en richt zich met name op het ontwerpen en drukken van unieke en persoonlijke geboorte- en trouwkaarten. Maar ook voor de verdere aankleding van bruiloften, mooie krijtborden en illustraties draait ze haar hand niet om. Ze maakt veel gebruik van ambachtelijke drukmethoden zoals bijvoorbeeld letterpress (boekdruk).

Hans Heijman

Opleiding: Koninklijke Akademie voor Kunst en Vormgeving  te ‘s  Hertogenbosch.

Deze geboren en getogen Zaltbommelse kunstenaar laat zich inspireren door zijn directe leef- en woonomgeving. Alsook landschappen die hij tegenkwam op verschillende buitenlandse reizen, vormen een bron van inspiratie voor deze veelzijdige kunstenaar. Kleuretsen, schilderijen, tekeningen en combinaties ( Mixed Media ) hiervan, maken deel uit van de beeldende mogelijkheden die Hans Heijman tot zijn beschikking heeft. Hierbij voert de tocht die hij onderneemt langs figuratieve, dan weer langs abstracte gebieden. Kleur speelt hierbij een belangrijke rol. Hoewel hij  bijna altijd uitgaat van “de Tekening”. Het begint voor Hans Heijman met tekenen. De lol, de zin, het nut en het plezier van tekenen.

Workshops

Monotype techniek

Joop Reichenfeld, beeldend kunstenares geeft mini workshops  monotype techniek. Een monotype (= eenmalige afdruk) maak je door op een vlakke ondergrond (bijvoorbeeld een glasplaat) te schilderen (met kwast, roller, of ander gereedschap). Hierna maak je een unieke afdruk op papier.

Het resultaat (de afdruk) is steeds verschillend; ets-achtig, of juist schilderachtig of je kunt werken met kleurvlakken, lijnen, figuratief of abstract.
Je mag je eigen foto(kopie) of tekening meenemen en een ontwerp maken. Maar je kan ook aan de slag n.a.v. foto’s van ’t Hurns kerkje of het rivierenlandschap. De ervaring is dat mensen met of zonder teken- of schilderervaring snel enthousiast worden over de veelzijdigheid van deze techniek.  Als je de smaak te pakken hebt kun je je verder verdiepen in de monotype-techniek en een cursus volgen bij Joop in ‘s-Hertogenbosch.

Linoleumsnede

Hans Heijman zal een kleine workshop linoleumsnede maken en drukken verzorgen. Hierbij is het de bedoeling dat een ieder mee kan doen.

Lino posters

Manon Hoskam zal samen met u letterpress kerstkaarten drukken op haar ambachtelijke drukpers. Daarnaast kun u bij haar ook mooie lino-posters drukken.

Blauwdrukken

De tekenschool Bommelerwaard zal workshops Blauwdrukken geven. In november is de zon niet sterk genoeg dus gebruiken we voor de belichting een UV lamp. Daar waar er iets op het papier ligt (een mooi blad of bloem of ander voorwerp) komt geen licht en blijft het papier wit, het wel belichte papier wordt prachtig Pruisisch blauw van kleur. Blauwdruk is een ontzettende leuke techniek om met kinderen te doen. Het is een soort toveren met licht!

Aardappel stempelen

Middels uitsnedes uit aardappelen kan men mooie prints uitproberen op katoen.

Tijd: 11.00 uur – 17.00 uur. Entree: 1 euro. Kosten deelname workshop: ca 2,50 euro

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren